Min resa med Team Wellness

 

Jag heter Nina Carstensen och är 42 år. För cirka åtta år sedan fick jag mitt första barn. Det var en tid som skulle vara fylld med lycka och harmoni, men som istället blev en resa in i mörkret. Jag drabbades av förlossningsdepression, till följd av ett svårt barndomstrauma som legat förträngt hos mig i många år. Nu bubblade detta upp till ytan och här började min väg in i depression, utmattning och psykisk ohälsa.

Kontakta mig på nina@teamwellness.life om du vill att jag coachar dig till en bättre hälsa.
 

Min mammaledighet kändes många gånger som förtäckt sjukskrivning och jag försökte i omgångar ta mig tillbaka till arbetet, men lyckades aldrig hela vägen utan rasade ned och tillbaka igen. Medicinering, terapi och sjukskrivning var efter detta ett stående recept.

Efter mitt andra barn 2010, försökte jag på nytt att ta nya tag – jag påbörjade omskolning till undersköterska och varvade pluggande med extrajobb, men även här stupade jag på mållinjen och rasade ned ännu djupare. Mer mediciner och ytterligare sjukskrivning följde. Våren 2013 diagnosticerades jag, förutom svår depression, med PTSD. Sömnproblem, ångest och total utmattning var min vardag. Jag hade värk i kropp och leder med återkommande huvudvärk och migrän. Att komma ur sängen på morgonen var en kamp. Minsta stresspåslag var förödande. Då kunde jag tappa minnet helt och hållet kunde samtidigt inte koncentrera mig. Jag var dessutom extremt ljudkänslig, vilket var resultatet av att kroppen burit detta tunga bagage i så många år.

I början på 2015 kändes det som jag satt fast i en stor djup grop. Jag åt mer och mer mediciner för min ångest och jag var nästintill beroende av sömn- och värktabletter. Kroppen svällde av alla mediciner och bristen på energi var förlamande. Kroppen skrek på alla sätt att detta är FEL! men jag klarade inte av att göra något åt det. Jag satt fast i ett medicinskt dilemma. Jag var för sjuk för att klara mig utan hjälp av medicinerna. Jag behövde dem för att kunna sova, kapa topparna på den värsta ångesten, men samtidigt så höll dem mig kvar i ett destruktivt grepp. De gjorde så att jag precis klarade vardagen, men till ett högt pris. Jag blev ju inte friskare, piggare eller bättre. Vägskälet kom när jag en morgon i januari inte fick på mig mina skor. Jag orkade helt enkelt inte böja mig ned. Jag var tvungen att sätta mig på golvet och kom inte upp igen, helt otymplig och osmidig. Till hösten skulle jag dessutom bli utförsäkrad då jag nått den bortre gränsen i sjukförsäkringen. Arbetsför eller ej – jag var tvungen att göra något. Det kunde inte fortsätta på samma sätt och jag var tvungen att ta tillbaka makten över kroppen. Rädslan för vad medicinerna under så lång tids medicinering hade haft för påverkan på de inre organen var också ångestframkallande.

Hur skulle jag orka ta mig tillbaka till ett arbetsliv? Få en fungerande vardag med allt vad det innebär? Min familj och i synnerhet mina barn fick inte bli mer lidande på grund ut av min psykiska och då fysiska ohälsa. Samma dag såg jag en annons på Facebook om Team Wellness livsstilsprogram; rensa kroppen från slaggämnen! Ät näringsriktigt och gå ned i vikt med hjälp av en egen hälsocoach! Detta tilltalade mig – att rensa kroppen! Jag såg min möjlighet att kunna dra ned på medicinerna. Jag var tvungen att fasa ut dem. Jag ansökte och blev till min stora lycka antagen till programmet! Nu skulle jag ställa mig på vågen och skicka in lite förebilder på mig själv. Då kom nästa chock. Vågen visade 100 kg! Tresiffrigt! Mer än jag vägt när jag väntat och fött barn!  Jag trodde inte att det var sant och siffran chockade mig något enormt. Jag trodde att jag kanske låg på 90 kg i värsta fall och jag hade varit lycklig över 99 kg, för det var ju just de där tre siffrorna som chockade. Jag har tidigare i sund form legat på 75-80 kg (jag är ca 175 cm lång). Bilderna jag tog blev också en chock. Men samtidigt var det nyttigt för mig att se dem då jag hade undvikit spegeln de sista två åren. Omedvetet, undermedvetet eller, kanske medvetet.

Viktmålet var dock inte det viktigaste för mig, det var att bli fri från medicinerna och hitta mig själv igen. Jag ville bli fri från ångestdämpande mediciner, sömntabletter och värktabletter, och lära mig äta bättre och näringsriktigt. Helt enkelt få energi och ork tillbaka! Så jag påbörjade mitt livs resa, stärkt av att jag fått en hälsocoach och nya mål i livet. Jag började under tiden dra ned på dosen på psykofarmakan i långsam takt. Efter cirka fyra veckor hade jag gjort den värsta nedtrappningen och då påbörjade jag själva livsstilsprogrammet med näringstillskotten. Efter två dagar in i programmet var jag helt fascinerad! Jag vaknade pigg! Från att ha varit en stor orkeslös klump som inte kom ur morgonrocken på hela dagen, så hade jag helt plötsligt energi. Huvudvärken försvann och migränen likaså. Värken i kroppen och lederna minskade avsevärt! Maten och upplägget i kostprogrammet passade mig som handen i handsken. Att äta inrutat och regelbundet var helt perfekt för mig med mina PTSD-problem. Kontrollerat och stressfritt. Jag upptäckte att jag tidigare ätit helt uppåt väggarna, inte nödvändigtvis helt onyttigt men alldeles för oregelbundet. Det hade varit för mycket halvfabrikat, inte tillräckligt näringsrikt och på tok för mycket när jag väl åt.

Jag fortsatte fasa ut mediciner och minskade ned på alla sorts värktabletter. Jag kom även igång med styrketräning på gymmet igen, vilket var (och fortfarande är!) en otrolig känsla efter ha känt mig så orkeslös och svag under lång tid. Jag har haft dålig nattsömn sedan barnsben och att sova dåligt har varit standard. Idag har jag fler bra nätter än dåliga. Det är helt fantastiskt! Sedan mitten på maj är jag helt fri från all psykofarmaka, jag tar inget lugnande, inga sömnmedel, ingen migränmedicin och jag tar väldigt sällan alvedon. Jag säger inte att all psykofarmaka eller medicin är av ondo, den behövs många gånger beroende på diagnos, MEN vi behöver också titta på de negativa effekterna av denna medicinering och också se VAR och VAD vi kan göra annorlunda! Jag har hittat mitt sätt! För mig går psykisk (o)hälsa hand i hand med den fysiska! Att må dåligt på insidan får förödande effekter på både insidan och utsidan. Man måste ta hand om HELA kroppen – på alla plan!

Vikt och mått efter livsstilsprogrammets 90 dagar blev minus 9 kg och minst 40 cm runt kroppen.

 

nina tre bilder
Från början, efter 1 månad och efter 3 månader. Blev modigare ju mer jag gick ner i vikt
 

Min största vinst är dock att jag kunnat sluta med medicinerna och fått energin tillbaka. Mina PTSD-problem och min depressiva diagnos försvinner inte, det vet jag, men jag har hittat ett sätt att leva med dem, att fungera och må bra. Nu orkar jag bära ”mitt bagage” och jag har fått hopp om att jag kan få en fungerande vardag och ett harmoniskt liv. Jag fortsätter ju såklart med kostupplägget och näringstillskotten – det är en livsstil.  Min målvikt är 75 kg, så jag har en bit kvar men jag känner hela tiden att jag går åt rätt håll! Jag siktar nu på en yrkesframtid i inom hälsa. Jag vill hjälpa andra som vill göra sin resa för ett hälsosammare liv, så nu är jag en av Team Wellness Hälsocoacher!

Tack för att du läste, jag hoppas jag kunnat inspirera dig att ta första steget mot god hälsa!
 


Vill du bli coachad av mig? Kontakta mig på nina@teamwellness.life
 

Kontakt
Team Wellness Sverige
Storstensvägen 117 (ej besöksadress)
754 71 Uppsala

E-post: info@teamwellness.life

Telefon: +46-(0)18-30 30 40 (bemannad Mån-Fre 09.00-15.00)
© Copyright Team Wellness Alla rättigheter reserverade.